Skip to main content

Tennisarmbåge (Lateral epycondyalgi)

Vad är tennisarmbåge?

Tennisarmbåge är ett inflammationstillstånd(vet inte hur nitisk du är med inflammation, smärttillstånd?) i armbågens yttre senfästen orsakat av överbelastning från underarmen/handen och fingrarnas sträckmuskulatur.

 

Symtom

  • Lokal molande/dov smärta runt armbågens yttre benutskott, laterala epikondylen. Ibland förekommer stålande smärta ner mot handen.-Skarp smärta på utsidan av armbågen när handledens böjs uppåt med motstånd
  • Smärta vid rotation av underarmen.
  • Vanliga provokationsfaktorer kan vara att skruva av ett lock på en glasburk eller lyfta en stekpanna/greppa ett mjölkpaket.

 

Varför får man det?

Tennisarmbåge debuterar ofta smygande av upprepade ensidiga rörelser under längre perioder eller under intensiva aktiviteter som muskulatur och vävnad inte är van vid. Små strukturella förändringar uppstår i senan, vilket i sin tur kan leda till smärta.

 

Vad gör man åt det hos naprapaten?

Då tennisarmbåge är en smärta i infästning av muskulatur riktas därför tekniker mot att behandla muskel/bindväv/sena. Stötvåg, Dry Needling och laser har visat ge god effekt både vad gäller smärtlindring men även för att stimulera läkningsprocessen.

 

Vad kan du göra själv?

Excentrisk träning samt stretch av underarmmuskulaturen rekommenderas vid detta tillstånd.
Boka en tid hos oss på Rehabteamet för att få den hjälp just Du behöver.